SEO : Bagaimana Agen Carian Berfungsi

Dalam entri sebelum ini aku ada kongsikan mengenai apa itu SEO, seperti yang dijanjikan dalam entri tersebut. Aku ingin kongsikan pula bagaimana agen carian (search engine – bot) berfungsi dalam meningkatkan trafik sesebuah laman web atau blog.

Baiklah, perkara pertama yang perlu pelajari di dalam SEO adalah “Agen Carian”. Di mana agen carian bukanlah seorang manusia, ianya adalah bot daripada sebuah enjin carian (search engine) seperti Google, Yahoo! dan sebagainya. Terdapat perbezaan yang ketara antara agen carian dan manusia dalam segi membaca atau melihat sesebuah laman web atau blog. Berbanding dengan manusia, pandangan atau bacaan agen carian hanya terhad kepada tulisan atau teks sahaja.

Buat pengetahuaan korang, agen carian kini dilengkapi dengan pelbagai teknologi terkini. Namun ianya masih terbatas untuk merasai, melihat dan menilai sesebuah rakaan atau templat impresif sesuatu laman web atau blog. Ia juga tidak mendengar muzik atau kesan bunyi dan sebarang penayangan video atau animasi yang terdapat di dalam sesebuah laman.

Hakikatnya agen carian hanya merangkak dan melayari sesebuah laman web atau blog dengan menganalisa setiap satu teks atau perkataan yang dimuatkan untuk mendapatkan rangka kasar laman tersebut. Ianya seterusnya akan melakukan beberapa aktiviti lanjut seperti merangkak, mengindeks, memproses, penilaian tahap relevan dan menyimpan.

Proses Yang Dilakukan Oleh Agen Carian

Proses Agen Carian

  1. Melayar/Merangkak (Crawler)
    Perkara pertama yang akan dijalankan oleh agen carian adalah melayar atau merangkak ke laman untuk melihat apa yang ada. Ia dilakukan oleh sebuah perisian yang dipanggil Web Crawler atau Spider (untuk Google ia dipanggil Googlebot). Perisian ini akan melayari dari sebuah laman ke laman yang lain menerusi pautan link. Dalam dunia internet terdapat lebih kurang 20 billion laman dan ianya bertambah setiap hari. Jadi adalah mustahil untuk perisian ini untuk melawati laman korang setiap hari untuk melihat sama ada terdapat artikel baru yang ditambah atau dikemaskini.

    Kadangkala Crawler tidak akan melawat atau menjenguk laman korang untuk sebulan lebih. Ianya memang setuasi yang biasa dan tidak boleh mengawalnya. Jadi apa yang perlu korang lakukan adalah menganalisis dan memeriksa laman apa yang dapat dilihat oleh Crawler.

    Jika laman yang dipenuhi dengan gambar, video, flash, javascript dan frames akan menyebabkan Crawler melihat ianya adalah laman yang kosong sahaja. Agen carian akan mentafsirkan yang laman tersebut adalah tidak wujud.

  2. Mengindeks
    Langkah kedua yang akan dijalankan oleh agen carian adalah mengindeks. Selepas satu laman atau keseluruhan laman dilayari oleh Crawler, ia akan mula mengindeks. Laman yang telah diindeks akan disimpan dalam sebuah pangkalan data yang besar di mana ianya akan dipaparkan dan diguna semula. Proses mengindeks adalah mengenalpasti setiap perkataan atau teks untuk mendapat satu kata kunci (keyword) yang mendefinasi atau menerangkan laman tersebut.

    Oleh kerana proses mengindeks ini melibatkan berjuta-juta kata kunci (keyword), kadangkala agen carian tidak dapat mengaitkan kata kunci tertentu untuk sesebuah laman. Sekiranya korang dapat membantu agen carian dengan melakukan klasifikasi dan pengoptimuman kata kunci, proses ini lebih mudah dilakukan dan tidak mustahil untuk mendapatkan tahap populariti tertinggi dengan mudah.

  3. Pemprosesan
    Setelah berlaku aktiviti carian dalam pangkalan data, agen carian akan mula melakukan pemprosesan. Di mana ia akan melakukan perbandingan frasa carian dengan laman yang telak diindeks. Sekiranya terdapat perbandingan yang sepadan dengan frasa carian, laman tersebut akan dipilih dan dimasukkan dalam penyenaraian sementara.
  4. Penilaian Relevansi
    Proses penyenaraian sementara mungkin akan melibatkan lebih dari sebuah laman dan mungkin sehingga berjuta yang mengandungi frasa carian. Agen carian perlu melakukan satu lagi proses tambahan iaitu penilaian relevansi untuk setiap laman yang tersenarai.

    Penilaian ini dilakukan menerusi algoritma yang tersangat kompleks. Setiap agen carian seperti Google, Yahoo! dan MSN mempunyai algoritma yang tersendiri dan tidak sama antara satu sama lain. Algoritma ini melibatkan banyak elemen-elemen seperti pemberat, ketumpatan, meta tag dan pautan (links) untuk satu-satu kata kunci (keyword).

    Difahamkan yang agen carian sentiasa mengubah algoritmanya dan bagi memastikan laman korang sentiasa berada di barisan yang tertinggi, kandungan setiap laman perlu sentiasa dikemaskini.

  5. Penyenaraian
    Proses terakhir yang akan dilakukan adalah memaparkan atau menyenaraikan semua keputusan yang telah dinilai. Kebiasaanya keputusan akan dipaparkan mengikut populariti yang paling tinggi sehingga yang paling rendah.

Cuba bayangkan kelajuan untuk menjalankan semua proses di atas oleh agen carian, agak-agak berapa saat ya? Rasanya cukuplah setakat ini dahulu pembelajaran kita mengenai SEO ini. Nantikan entri seterusnya, Perbezaan Antara Agen Carian. Untuk tidak ketinggalan, jangan lupa melanggan Feed RSS atau melalui Email. 🙂

Kredit: Kripkorn Studios

Sebarkan kepada rakan-rakan anda!

71 thoughts on “SEO : Bagaimana Agen Carian Berfungsi”

  1. Pingback: Tips Meningkatkan Teknik SEO Blog WordPress — Blog Mohd Isa
  2. Pingback: Cara Menguasai Teknik SEO Dalam 10 Minit — Blog Mohd Isa
  3. Pingback: Tips SEO: Pengenalan Tag Heading — Blog Mohd Isa
  4. bro,blog ak mcm bmslh ngn google. blh x minta jasa baik ko tlg tgkkan mane silap nya.ak xtau dh nk wt ape.. 🙂

    Reply
  5. Pingback: 7 Tips On-Page SEO — Blog Mohd Isa
  6. bercakap pasal SEO ni ada dua kan..white and black..
    yang white ok la…tapi yang black ni yang buat sakit hati…ada siap SPAM trackback lagi… macam blog nizam bulan lepas kena trackback dari mana2 web ntah…nasib sempat prevent .. hehehe

    Reply
    • aha, memang ada black dan white. white seo bersih la, black seo ni kira jahat punyalah. lebih kepada spammer link. tp dapat tahu kat google, terus kena penalti. drop terus blog tu or kena ban terus.

      Reply
  7. Pingback: Tips SEO Meta Tags — Blog Mohd Isa
  8. saya taktau pasal SEO >.<

    Pasal step no 4. Penilaian relevensi.
    Kat sinilah ramai black hat SEO silap, diorang lebihkan kuantiti dari kualiti macam nak buat blog commenting aka buat backlink.
    Aku penah tgk database software2 mengarut tu, bila aku buka satu link tu, tengok2 rupanya blog atau site yang diorang spam tu pun ada beratus-ratus orang lain yang turut spam. Mungkin sbb tu PR blog tu dah 0, kena penalti agaknya. hehe

    err, komen aku ada kaitan ke? hehe

    Reply
    • komen lari dari tajuk, tp still dalam content SEO. bagus. cam pengulaslah plak aku ni. hehe

      dalam black hat SEO memang kejar backlink yang banyak, tak kisahlah backlink daripada laman PR0. janji dapat backlink, itu lebih kepada backlink spammer. selalunya dorang buat untuk contest sahaja, google robot lambat detect skit. so dalam masa tu maybe dorg boleh menang. tp untuk jangkamasa panjang, aku tak galakkanlah. ada je komen yg aku dapat berunsurkan backlink builder, guna html memang lepas. tp aku selalu tapis, so ke bakul sampahlah aku campak. hehe

      Reply
    • boleh jerk, takda masalah. kalau boleh olahlah sedikit mengikut kefahaman shah. jgn lupa beri backlinks pada posting ni yerk. 🙂

      Reply
  9. Pingback: Kaki Komplen Malaya » Sepuluh Perkara Penting Dalam SEO
  10. Pingback: Sepuluh Perkara Penting Dalam SEO
  11. Pingback: SEO : Tips Menarik Dari Aliff Cullen — Blog Mohd Isa
  12. tak sangka rupanya banyak step.. patutlah ada sesetengah blog tu tak tersenarai.. diaorang tapis satu2 before masuk dlm senarai merek…

    Reply
  13. banyak gila prosesnya.. nampaknya sangat susah la kan kalau kita betul2 nak masuk dalam senarai Google nih.. tapis satu2..

    Reply
  14. Pingback: SEO : Perbezaan Antara Agen Carian — Blog Mohd Isa
    • terima kasih, sekadar ingin berkongsi ilmu yang ada
      kongsi itu sayang, aku sayangkan kawan-kawan aku
      tidak kira kenal ataupun tidak
      semoga dengan ilmu yang ada ini dapat membantu semua
      tidak kira mengenai seo atau sebagainya
      yang penting sentiasa berusaha untuk menjadi yang terbaik
      gunakan kaedah berblog yang ada jika inginkan pembaca yang ramai
      trafik yang tinggi boleh membuatkan kita lebih bersemangat untuk berblog
      .-= mohdisa´s last blog ..Tetikus Tanpa Wayar A4-Tech G7-300 =-.

      Reply
  15. soklan luar topik:

    camne nak dapat yang benda terapung retweet ni?
    plugin apa?
    .-= ariff´s last blog ..Migraine – Sakit Kepala Yang Amat =-.

    Reply
    • haha, plugin Digg Digg. cari pasal plugin ni kat mrpiratz.com
      ada tutorial pasal dia
      sebab kena adjust kedudukan dia
      🙂

      Reply
    • most welcome, baru chapter pengenalan je ni
      ada lagi banyak pasal seo yang aku nak kongsi ni

      boleh, takda hal. kalau nak link exchange sekali pun boleh

      Reply
  16. banyak lagi pasal seo..ni just pengenalan je baru..hehe
    .-= aizuddin´s last blog ..Laman Web Untuk Hantar Sms Secara Percuma =-.

    Reply
  17. penerangan yang sungguh lengkap tentang seo ni,aku pun masih terkial-kial belajar nak memahami konsep seo,terima kasih bro di atas perkongsian ini
    .-= wazy´s last blog ..Helmet Bergaya Untuk Penunggang Motor =-.

    Reply
    • semoga dengan penerangan ini dapat membantu rakan-rakan blogger yang lain. aku pun masih belajar lagi mengenai SEO. sama-samalah kita belajar, takdalah kita terkial sorang-sorang. most welcome 🙂

      Reply
    • memang banyak, nak dapat top 10 tak susah sebenarnya kalau kita pandai guna keyword bagi setiap content kita. nanti aku ajar. dalam entri aku ni cuba ko search agen carian kat google dapat no. berapa. lepas tu ko perhatikan berapa banyak agen carian dalam entri ni dan macam mana aku susun. 🙂 yang tersirat tu. aku dah ajar skit tu. 🙂

      Reply
    • ini baru penerangan mengenai agen carian sahaja, masih banyak perlu diterangkan. nanti kan entri seterusnya ya. 🙂

      Reply
    • tahu takpa
      banyak proses yang dijalan agen carian dalam satu masa
      cuba banyangkan berbillion laman
      agak-agak bape banyak yang ia perlu lakukan

      Reply
  18. maklumat yang menarik pasal SEO..
    memang bagus pun.. artikel aku sampai hari ni dapat top 10 untuk keyword tertentu..
    .-= Syafrizal´s last blog ..Radix Chicken House di Kota Bharu =-.

    Reply
    • baguslah kalau macam tu
      cakap pasal keyword
      agak-agak ko
      keyword apa yang aku pakai dalam entri ni?
      nak aplikasi plak
      🙂

      Reply
      • rasanya ko menggunakan keyword “Agen Carian” dan SEO sebab aku check ko top 10 dalam keyword Agen Carian hehe tahniah…

        P/S: aku tengok ada blog guna comment plugin yang keluar “new comment is submitting, please wait a comment”.. plugin apa tu?
        .-= Syafrizal´s last blog ..Radix Chicken House di Kota Bharu =-.

        Reply
        • okay, sekarang ni ko dah dapat apa keyword yang aku guna.
          sekarang ko tengok cara aku susun keyword “agen carian” macam mana pula. kalau ko dapat yang tu, ko akan faham. 🙂

          yang kita sumbit dia tak refresh page tu ke? yang plugin wordpress thread comment tak silap aku, lepas install kena setting cam mana tah. aku dah lama tak pakai plugin tu. ehehe

          Reply
  19. Pingback: Tweets that mention The Process is Performed by Search Engine Bot — Blog Mohd Isa -- Topsy.com
  20. oh panjang jugak proses dia yek, entah server besar mana lah google ni utk 1 dunia, mana ko dpt maklumat ni, translate ke BM ker haha
    .-= Rjuna´s last blog ..Selamat Hari Cikgu =-.

    Reply
  21. Pingback: MalaysiaBlogger.my
    • tahu takpa, macam manalah orang boleh terfikir nak buat macamni sekali. hebat tak hebatlah manusia ni. sampai boleh cipta benda ni semuanya.

      Reply
  22. Pingback: Apa Itu SEO — Blog Mohd Isa

Leave a Comment