9 Jenis Wanita Yang Ada di Dalam Neraka

Jenis wanita yang ada di dalam neraka. Sebut sahaja neraka, hanya Allah s.w.t. sahaja yang tahu siapakah penghuninya kelak. Tidak kira sama ada wanita mahupun lelaki. Setiap manusia di muka bumi ini akan dihitung dosa dan pahala kelak.

9 Jenis Wanita Yang Ada di Dalam Neraka

Ali r.a. meriwayatkan: “Saya bersama Fatimah berkunjung ke rumah Rasulullah dan kami temui beliau sedang menangis. Kami bertanya kepada beliau, “Mengapa tuan menangis wahai Rasulullah?” Baginda menjawab, “Pada malam aku di Isra’kan ke langit, daku melihat orang sedang mengalami berbagai penyeksaan, maka bila teringatkan mereka aku menangis. Saya bertanya lagi, “Wahai Rasulullah apakah yang tuan lihat?” Baginda bersabda:

 1. Wanita yang digantung dengan rambutnya dan otak kepalanya mendidih.
 2. Wanita yang digantung dengan lidahnya serta tangannya dipaut dari punggungnya sedangkan api yang mendidih dari neraka dituangkan ke kerongkongnya.
 3. Wanita yang digantung dengan buah dadanya dari balik punggungnya sedangkan air getah kayu zakum dituang ke kerongkongnya.
 4. Wanita yang digantung, diikat kedua kaki & tangannya ke arah ubun-ubun kepalanya serta dibelit dibawah kekuasaan ular & kala jengking.
 5. Wanita yang memakan badannya sendiri serta dibawahnya tampak api yang menyala-nyala dengan hebatnya.
 6. Wanita yang memotong badannya sendiri dengan gunting dari neraka.
 7. Wanita yang bermuka hitam dan memakan ususnya sendiri.
 8. Wanita yang tuli, buta dan bisu dalam peti neraka sedang darahnya mengalir dari rongga badannya (hidung, telinga, mulut) dan badannya membusuk akibat penyakit kulit.
 9. Wanita yang berkepala seperti kepala babi dan keldai yang mendapat berjuta jenis seksaan.

Maka berdirilah Fatimah seraya berkata, “Wahai ayahku, cahaya mata kesayanganku, ceritakanlah kepadaku apakah amal perbuatan wanita-wanita itu.”
Rasulullah s.a.w. bersabda, “Wahai Fatimah, adapun:

 1. Wanita yang digantung dengan rambutnya kerana dia tidak menjaga rambutnya di jilbab dikalangan lelaki.
 2. Wanita yang digantung dengan lidahnya kerana dia menyakiti hati suaminya dengan kata-kata. Kemudian Nabi s.a.w. bersabda: “Tidak seorang wanita yang menyakiti hati suaminya melalui kata-katanya kecuali Allah akan membuatkan mulutnya kelak dihari kiamat, selebar 70 zira’ kemudian akan mengikatnya dibelakang lehernya.
 3. Adapun wanita yang digantung dengan buah dadanya kerana dia menyusui anak orang lain tanpa izin suaminya.
 4. Adapun wanita yang diikat dengan kaki dan tangannya itu kerana dia keluar rumah tanpa izin suaminya, tidak mandi wajib dari haid dan nifas.
 5. Adapun wanita yang memakan badannya sendiri kerana suka bersolek untuk dilihat lelaki lain serta suka membicarakan keaiban orang.
 6. Adapun wanita yang memotong badannya sendiri dengan gunting dari neraka kerana dia suka menonjolkan diri (ingin terkenal) dikalangan orang yang banyak dengan maksud supaya orang melihat perhiasannya dan setiap orang jatuh cinta padanya kerana melihat perhiasannya.
 7. Adapun wanita yang diikat kedua kaki dan tangannya sampai ke ubun-ubunnya dan dibelit oleh ular dan kala jengking kerana dia mampu mengerjakan solat dan puasa. Tetapi dia tidak mahu berwudhuk dan tidak solat serta tidak mahu mandi wajib.
 8. Adapun wanita yang kepalanya seperti kepala babi dan badannya seperti keldai kerana dia suka mengadu-domba (melaga-lagakan orang) serta berdusta.
 9. Adapun wanita yang berbentuk seperti anjing kerana dia ahli fitnah serta suka marah- marah pada suaminya.

Begitulah 9 jenis wanita yang ada di dalam neraka dengan amal perbuatan yang telah dilakukan di muka bumi. Sama-samalah kita renungkan sejenak demi menjaga amal perbuatan kita, insyaAllah kita akan ditempatkan di tempat yang sepatutnya. Jenis wanita yang ada di dalam neraka.

Update: Terdapat pembetulan untuk hadis ini, untuk makluman semua saya telah dimaklumkan oleh seorang hamba Allah dan juga sahabat saya iaitu Syahirul bahawa hadis ini merupakan hadis palsu. Untuk keterangan lanjut, anda bolehlah layari di sini.

Sebarkan kepada rakan-rakan anda!

7 thoughts on “9 Jenis Wanita Yang Ada di Dalam Neraka”

 1. Pingback: Saham-saham ke Neraka — Blog Mohd Isa
 2. Perkara2 begini ramai antara kaum perempuan yang melakukannya..
  Azab sungguh siksaan Allah kpd kami… May Allah lindungi kami2
  isteri2 dari melakukan dosa2 tersebut.. insyaAllah… =)

  Reply
  • update terbaru: hadis ini dikenal pasti sebagai hadis palsu, harap maklum. apa-apa pun, kita harus jauhkan diri daripada perkara-perkara yang mungkar. insyaAllah dirahmati Allah s.w.t.

   Reply

Leave a Comment