Penulisan

Adakah saya mengaibkan Nur Amalina?

Nur Amalina Che Bakri, siapa yang tidak kenal akan diri beliau. Pencetus calon-calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) untuk berlumba-lumba mendapatkan gred A1 seberapa banyak yang mungkin. Tidak tahu apa hala tuju sebenar sehingga ada yang ingin mendapatkan lebih daripada 10 A1 dalam setiap kertas SPM yang diambil.

Apa yang saya katakan mengenai hala tuju apabila ingin mendapatkan lebih daripada 10 A1 adalah berkenaan dengan tujuan sebenar, adakah untuk masa hadapan atau pun sekadar ingin menunjukkan kebijaksanaan semata-mata. Kemudian lintang pukang mencari bidang yang sesuai untuk diceburi.

Kisah Nur Amalina

Apa-apa pun kita abaikan bab lumba-lumba gred A1 tersebut, sekarang waktu saya menulis sebuah artikel mengenai isu Nur Amalina Che Bakri yang sudah tersebar luas di blog-blog, Facebook, Twitter dan akhbar. Mungkin artikel pada kali ini agak kontroversi atau tidak disukai sesetengah pihak.Bukanlah saya hendak panjangkan mengenai isu Nur Amalina iaitu pelajar cemerlang SPM tahun 2004 dengan mendapat 17A1. Tetapi adalah berkenaan dengan penyebaran berita atau perkara yang dianggap fitnah oleh ibu dan Nur Amalina sendiri. Bagi saya fitnah hanya Allah s.w.t. sahaja yang tahu, kita manusia hanyalah berpandukan bukti-bukti yang terkumpul.

Semalam saya ada kongsikan sebuah berita mengenai isu Nur Amalina di Facebook dan berita tersebut bukanlah daripada hasil penulisan saya. Sekadar perkongsian daripada sebuah Portal Berita Malaysia dan sehingga kini mendapat maklumbalas daripada rakan-rakan di Facebook. Untuk melihat status tersebut bolehlah klik sini.

Mengaibkan Nur Amalina?

Menyedihkan apabila saya dikatakan mengaibkan atau mencerca Nur Amalina, adakah dalam perkongsian saya tersebut ada tertulis perkataan yang kurang enak? Berulangkali saya memeriksa status tersebut, tiada rasanya. Di manakah silap saya sehingga ada yang mengatakan saya telah mengaibkan Nur Amalina?

Mungkin ilmu saya mengenai hukum-hakam dalam Islam tidak sehebat Ustaz Azhar Idrus, tetapi tidaklah begitu naif sehingga ingin menjatuhkan maruah atau mengaibkan orag lain terutama kepada Nur Amalina sendiri.

Apabila saya nyatakan bahawa saya sekadar berkongsi berita tersebut untuk dijadikan panduan kepada orang lain agar tidak terjadi perkara yang tidak diingini. Lain pula jawapannya, “matlamat tidak menghalalkan cara.” Sebuah ungkapan yang sering digunakan di dalam Islam dan diguna pakai oleh saya selalu sebelum berkogsi sesuatu berita di dalam blog ini, Facebook dan Twitter saya.

Persoalannya di sini, adakah saya menabur fitnah? Adakah saya mengaibkan Nur Amalina? Adakah saya menghina Nur Amalina? Dan adakah saya mencerca Nur Amalina? Malah saya berdoa agar Nur Amalina selamat hendaknya dan mampu mengubah persepsi orang ramai yang menganggap beliau salah seorang idola untuk berjaya.

Apa-apa pun saya ingin mengucapkan terima kasih kepada yang sudi meninggalkan komen di status Facebook saya berkenaan dengan isu Nur Amalina ini. Semoga Allah s.w.t. sentiasa memberkati kehidupan kita semua. InsyaAllah.

Nur Amalina

Kepada Nur Amalina, jika anda terbaca artikel ini. Maafkan saya jika tersalah kata, tersilap bahasa. Semoga anda berada di dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya agar mampu mengubah persepsi negatif terhadap anda. Selamat maju jaya Nur Amalina.

19 Comments

 1. che Ot February 14, 2012
 2. miss nina January 25, 2012
 3. ohcikgu January 11, 2012
 4. wandisini January 10, 2012
 5. titan January 8, 2012
 6. Izwan January 7, 2012
 7. arrizz January 7, 2012
 8. ashintura January 6, 2012
 9. bengy87 January 6, 2012
  • jihad islam January 6, 2012
 10. Incik RestNrilekS January 5, 2012
 11. Juan January 5, 2012
 12. Pisyek January 5, 2012
  • blackrosehunter January 8, 2012
 13. Diamilikku January 5, 2012
 14. stiejaa January 5, 2012
 15. PCL January 5, 2012
 16. shah January 5, 2012
 17. shraqs January 5, 2012

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.