Infografik Panduan Google Rich Snippets

Google Rich Snippets merupakan salah satu teknik SEO yang sering diamalkan oleh blogger dan penulis laman web. Di mana ia akan memberikan beberapa kelebihan kepada sesebuah blog atau laman web serta kepada penulis.

Bagi yang belum mengetahui apa itu snippets, bolehlah membaca artikel saya sebelum ini mengenai Teknik SEO Blog Dengan Google Rich Snippets. Kali ini saya akan kongsikan sebuah infografik ringkas berkenaan rich snippets.

Di dalam infografik ini terdapat beberapa penerangan dan panduan mengenai rich snippets. Di mana ia menerangkan mengenai asas, cara diimplimentasikan dan kelebihan menggunakan rich snippets di dalam teknik SEO.

Infografik Google Rich Snippets

Google Rich Snippets Infogrphic
Saya telah menggunakan Google rich snippets tanpa menggunakan plugin, cuma perlu edit atau setting sedikit di theme yang digunakan untuk membolehkan gambar dan nama penulis kelihatan di enjin carian Google seperti di bawah:

Google Rich Snippets

Kelebihan Google Rich Snippets

Secara ringkasnya, terdapat dua kelebihan Google rich snippets dan mampu meningkatkan trafik daripada enjin carian Google seperti:

  1. Meningkatkan nilai SEO blog atau laman web anda serta membantu dari segi kedudukan SEO.
  2. Meningkatkan CTR (Click Through Rate) dari mereka yang melihat url blog atau laman web anda semasa mereka membuat carian di enjin carian.

Sumber: farhansyah.com & SEOmoz

Google Rich Snippets

Sebarkan kepada rakan-rakan anda!

8 thoughts on “Infografik Panduan Google Rich Snippets”

    • lain theme lain cara bro, janji pastikan ada link google plus author kat dalam blog. letak kat footer senang, then pastikan pada published date/update ada class author vcard. settle.

      Reply

Leave a Comment