Gaya Hidup

Jenis Makanan Sihat

Jenis makanan sihat untuk membantu dalam merawat masalah kesihatan. Tahukah anda bahawa terdapat beberapa jenis makanan yang mampu merawat masalah kesihatan seperti demam atau selsema?

Jika sebelum ini saya ada berkongsi berkenaan kahsiat buah anggur pada tubuh badan, pada kali ini saya akan kongsikan beberapa jenis makanan sihat yang mampu membantu menyembuh penyakit anda dengan cepat.

8 Jenis Makanan Sihat

Kali ini saya akan kongsikan 8 jenis makanan sihat yang boleh diambil setiap hari atau sekerap mungkin: 1. Beri biru

  Beri biru mempunyai antioksidan yang paling aktif dalam mana-mana buah-buahan segar. Ianya mengandungi tahap antosianin yang merupakan salah satu antioksidan yang paling kuat. Beri biru membantu dalam meningkatkan imuniti anda dalam menentang sejuk dan selesema.

 2. Sayur-sayuran hijau

  Sayuran hijau sangat baik untuk kesihatan, sayuran seperti arugula dan kale mempunyai kandungan nutrien yang tinggi. Inia akan membantu melawan sejuk dan selesema.

 3. Madu

  Madu mentah mempunyai beberapa polifenol antibakteria dan antivirus yang boleh membantu dalam berjuang dengan jangkitan bakteria. Malah, madu bermanfaat jika anda mengalami sakit tekak.

 4. Bawang putih

  Sebagai antibiotik semulajadi, bawang putih membantu dalam melawan jangkitan. Selain itu, ianya mempunyai beberapa ciri-ciri anti-virus dan juga menghasilkan antioksidan. Untuk memastikan anda mendapat manfaat yang sepatutnya cuba makan mentah.

 5. Kunyit

  Ia bukan rahsia bahawa kunyit boleh membantu dalam merawat jangkitan virus dan bakteria. Kunyit membuktikan ianya benar-benar membantu jika anda menambah kunyit ke dalam makanan anda apabila anda mempunyai selesema. Anda juga boleh menambah kunyit untuk susu panas untuk membantu melegakan selesema.

 6. Halia

  Anda boleh menambah halia dan limau untuk air panas dan minum dua kali sehari untuk mendapatkan jika mengalami sejuk badan.

 7. Ikan

  Ikan seperti tuna, salmon, ikan kembung amat kaya dengan Omega-3 asid lemak, sebatian yang membantu dalam mengurangkan keradangan di dalam badan. Anda akan lebih terdedah kepada selesema dan selesema jika anda mempunyai keradangan kronik.

 8. Anise seeds

  Jika anda mengalami masalah batuk dan kesesakan dada, maka anise seeds boleh membantunya. Ianya mempunyai ciri-ciri antibakteria dan menawarkan bantuan dari batuk dan kesesakan dada dalam saluran pernafasan. Apa yang perlu anda lakukan hanya tambahkan anise seeds dihancurkan bersama-sama dengan bawang putih, gula, dan kayu manis dalam air panas dan lakukannya tiga kali sehari.

Sumber: Tupai

Begitu banyak jenis makanan sihat yang mampu membantu merawat penyakit dan membantu kita mengamalkan gaya hidup sihat. Semoga perkongsian pada kali ini dapat membantu anda semua dalam amalan kesihatan yang betul.

Jenis Makanan Sihat

6 Comments

 1. syukur June 13, 2015
 2. nur September 17, 2014
 3. zahida misa August 23, 2014
 4. Syahril Hafiz February 26, 2014
 5. Faizal Fredley February 25, 2014
 6. Fizon February 25, 2014
 7. Pingback: Jenis Makanan Sihat February 25, 2014

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.