Islamic

Petua Awet Muda Untuk Lelaki Kacak Menurut Islam

Lelaki kacak sudah pasti memikirkan petua bagaimana untuk kekal kacak selamanya dan mungkin hingga akhir hayat. Di sini saya kongsikan petua awet muda menurut Islam khas buat lelaki kacak semua.

Lelaki Kacak Petua Untuk Kekal Kacak

Muka anda biasanya akan berminyak selepas bangun tidur. Inilah masanya untuk mengamalkan urutan wajah. Urutkan wajah anda dengan air dari bawah dagu hingga ke atas dahi diiringi selawat ke atas Nabi 3 kali.

Gunakan jari telunjuk kedua-dua belah tangan dan letakkan di bawah dagu. Pusingkan jari anda ke pipi,pipi ke hidung dan seterusnya ke bahagian dahi.Lakukan setiap pagi disusuli dengan meminum air suam sebelum mengambil sarapan pagi. Perlu diingat, jangan sekali mengurut wajah anda dari atas ke bawah kerana ia akan mempercepatkan proses kedutan.

Sejurus bangun pagi baca doa, amalkan petua ini sebelum mandi dan gosok gigi. Masukkan air dalam mulut selama 10 saat dan selawat 3 kali dalam hati. Kemudian, baru diteguk. Air liur pada awal pagi mengandungi enzim yang boleh menjadi penawar, kemudian barulah menggosok gigi.

Baca ayat 35 hingga 38 surah Al-Waqiah setiap kali mandi untuk curahan pertama, mulakan dari kepala. Setelah solat subuh, bacalah surah Yusuf kemudian minum tiga teguk air suam. Mudah-mudahan wajah kelihatan berseri dan awet muda.

Setelah itu lakukan senaman ringan. Hirup udara segar dari luar dan jalan tanpa memakai kasut di halaman yang berumput. Geselkan kaki di atas rumput yang masih berembun.

Amalkan memotong kuku atau rambut pada hari-hari baik iaitu Isnin, Khamis dan Jumaat. Mulakan dari telunjuk kanan sehingga kelingking jari kanan, seterusnya kelingking jari kiri ke ibu jari kiri dan diakhiri dengan ibu jari kanan. Amalkan menanam kuku dan rambut yang dipotong atau gugur mudah-mudahan mendapat berkat di dunia dan akhirat.

Semasa berdandan pada waktu pagi baca selawat di kedua-dua telapak tangan dan rautkan ke muka beserta niat dalam hati supaya diindahkan wajah seperti wajah Nabi Yusuf AS. Amalkan setiap pagi.

Ketika makan, janganlah disulam dengan minum air. Minumlah setelah setengah jam selepas makan.

Rajin-rajinlah membaca Al-Quran dengan niat ikhlas kerana Allah. Amalkan solat tahajud. Sentiasa tenang dan bersikap positif. Mulakan sesuatu urusan dengan nawaitu yang baik dan niat kerana Allah. Dan akhir sekali maafkan semua orang sebelum tidur.

Malah petua ini bukan sahaja boleh diamalkan oleh lelaki kacak sahaja, ianya juga bersesuain untuk wanita comel. Jangan lupa kongsikan petua ini kepada rakan-rakan anda dengan menekan butang LIKE dan Tweet di sebelah kiri anda. Terima kasih.

9 Comments

  1. ariff December 17, 2016
  2. Lelaki Kacak May 22, 2012
  3. iAwani May 17, 2012
  4. Pingback: LELAKI KACAK BINGUNG May 16, 2012
  5. Hanif May 15, 2012
  6. Juan May 15, 2012
  7. kulanz May 14, 2012
  8. titan May 13, 2012
  9. hatiputera May 11, 2012
  10. Izzuddin Fauzi May 11, 2012

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.