Selamat Tinggal Nuffnang

Artikel mudah dan pantas, mesti anda semua sudah tahu akan isi artikel ini apabila membaca tajuk di atas. Ya, selamat tinggal Nuffnang. Sudah semestinya saya telah menanggalkan iklan Nuffnang daripada blog saya.

Mengapa? Sudah pasti jawapannya dapat diduga, pendapatan atau earnings tidak meningkat. Kalau meningkat pun bukannya dalam jumlah yang memuaskan, hendak cecah RM1 seminggu pun agak susah. Jika dahulu, paling kurang RM100 sebulan boleh dapat daripada Nuffnang. Kini tidak lagi.

Malah amat mengecewakan apabila iklan yang dikeluarkan Nuffnang sejak awal tahun begitu banyak, iklan dari Churp Churp, Digi dan My Deals tidak silap saya. Tapi yang menjadi tanda tanya, metered earnings tidaklah banyak. Apatah lagi buffered earnings memang jauh sekali.

Sudah hampir 3 bulan saya tidak membuat cash out apabila jumlah earnings tidak sampai RM50 pun. Jika dulu boleh dikatakan, RM100 dalam tangan. Kini tidak lagi, memang amat mendukakan. Saya fikir ini mungkin masalah dengan blog saya.

Maklumlah, jarang menulis mengenai iklan-iklan dari pihak Nuffnang. Orang kata kalau nak dapat earnings lebat, buffered earnings dengan mudah. Tulis mengenai iklan-iklan daripada Nuffnang, tapi itu dah macam advertorial percuma diberikan kepada Nuffnang dan gaya membodek. Baik saya tulis pasal iPad 2 sahaja.

Itu bukan saya, kerana ini blog saya. Blog peribadi saya, jika ada advertorial atau promosi di dalam blog ini. Semuanya berbayar dan mengenai contest yang saya sertai. Ariff Shah cakap Nufnang pilih kasih, saya rasa memang ada benarnya.

Oleh yang demikian, saya mengambil keputusan untuk menanggalkan iklan Nuffnang daripada blog ini dengan serta merta dan digantikan dengan iklan daripada Innity, hijau pun hijaulah. Janji boleh pelbagaikan iklan melalui Innity.

Kepada Nuffnang, jangan risau. Iklan anda masih dipaparkan di blog saya yang lain-lain. Mungkin ianya lebih sesuai berada di sana. Kepada Innity, semoga anda dapat memuaskan hati saya dan blogger-blogger yang berkhidmat untuk anda. 🙂

Nota: Dengan ini saya mengumumkan 9 April 2011 adalah cuti khas kepada semua rakan-rakan blogger sempena hari keputeraan Mohd Isa. 😛

Update: Ini sekadar artikel bersahaja, tiada kena mengena dengan duit. Tetapi hak kita sebagai blogger. Yang sudah berjaya dan income beribu-ribu, sila jangan baca artikel ini. Memang benar, semua perkara pasti ada masalah. Tetapi masalahnya sila bersikap adil. Terima kasih. Nuffnang tidak akan bankrupt, jangan risau. Nuffnang banyak network lagi hebat daripada blogger Malaysia. 🙂

Sebarkan kepada rakan-rakan anda!

106 thoughts on “Selamat Tinggal Nuffnang”

    • uiks, ko nak buang innity ke? jangan la, ko just masukkan kod advertlets dalam innity je. kalau iklan innity tak kuar, iklan dari advertlets yang kuar. hehe

      Reply
  1. huhuhu… dah ramai nak tinggalkan nuff ni… elok juga kalau layak dengan innity tu… sekurang2nya menyokong industri dari malaysia… cam ne dengan mangga ads bro?

    Reply
    • mangga aku blm pasang lgi, ingat nak combine ng innity. wat masa ni combine ng advertlets dlu. insyaAllah masa terdekat aku test mangga plak. ada tak sesiapa yg dah cash out mangga?

      Reply
    • thanks ana, hehe. insyaAllah, pasni nak bereksperimen dgn semua pengiklan. pastu baru pk pasal buat duit semua dgn iklan2 ni. hehe

      Reply
  2. aahahha..aku pun dah ceraikan nuffnang nie dengan talak tiga..tak sesuai lah nuffnang nie dengan aku….kalau adverlet..dalam 1 sehari cornfirm ada bagi yang dapat traffic 2,000 sebulan kira ok jugak kan ? adverlet,innity aku belum diterima lagi sebab keputusan cpanel aku turun naik kebelakangna ini

    Reply
    • haha, talak 3? ganas tu…haha, aku talak satu baru. sbb blog lain pakai lg. hehe, takpa bro. slow2, lelama lepas la nak dapatkan innity tu. 🙂

      Reply
  3. kalau ada blog lepas innity, baik tumpukan blog tu dengan innity. kalau tak lepas, leh letak advertlets atau nuffnang. Tidakpun, 701panduan.

    Reply
  4. bak kata blog sifu ijad… kek yang perlu dishare semakin ramai … sekarang dah ramai yang join nuff, so bahagian kek tuh sikitlah… aku tak kisah pun dapat sehinggit ke tak dapat ker, yang penting blogging jalan seperti biasa…

    Reply
    • haha, tahu takpa. sifu ijad income dia dah banyak. its ok la. hehe, takpa. nak wat experiment ng innity plak. saja suka2…mana tau boleh jadi kaya cam sifu ijad. 😛

      Reply
  5. ape blog2 ko yang lain bro? aku nak tengok2 sket, mana tau dpt tips camne ko bleh dapat RM100 dalam tgn sbulan, hehehehe

    Reply
    • haha, itu biarlah rahsia. mana leh bocor, kantoi nanti. blog suka suki jerk. 😛

      kalau nak rm100 sebulan senang je bro, fokus pada niche blog je bro. 🙂

      Reply
    • mana ada hebat la ana, keje senang je tu. up trafik kaw2 jerk. hehe, geget kang baru tau.

      uiks, mana ada tua la. muda lagi, tambah macho lagi ada la. bwek

      Reply
  6. benar..saya juga telah lama tinggalkan nuffnang dan lebih fokus buat duit dgn adsense.. kalau nuffnanag untuk dpt RM1 seminggu pun payah..alhamdulillah dgn adsense saya boleh dpt paling besar pun $8.00 dlm sehari! jgn kata seminggu..satu hari pun boleh dpt lebih dr nuffnang..dikali dgn 3 pulak tu… 🙂 apa lg kalau buat adsense for domain…

    Reply
  7. kalau blog hebat mcm bro pon xdpt, apatah lg blog sekangkang kera cam ER ni. stkt skg br RM3.75 jer. nk beli nasi lunch pon xlps…

    Reply
    • uiks, jgn ckp camtu bro. semua sama jerk. takpa bro, kalau bro nak cepat naik. senang jerk, jawab servey balik elok2. then tulis blog ikut niche yg berkaitan dgn iklan dari nuff. contohnya, tulis pasal digi jerk. haha

      Reply
  8. As salam..
    Mmg betul la nuff pilih kasih..kat blog ada 1 BE itupun dah lama tunggu baru dapat…nak apply innity mmg tak dapat la….so mendua, tigakan nuffnang la jawabnya..

    p/s: Suka2 hati bagi cuti kat blogger ek, Happy Birthday…

    Reply
    • salam iza, tahu takpa. buffer dpt byk. tp skit jerk jumlah dia. itu pun dari blog lain. niche blog senang la dapat buffer. 🙂

      haha, saja gurau2. besday boy la katakan. 😛

      Reply
  9. Aha.. saya hanya dapat tangkap part “Hari Keputeraan Mohd Isa” aje 9hb ni.. Happy Birthday in advance, En Mohd Isa! 🙂

    Reply
      • Hehe.. bukannya apa En Isa.. Selama saya letak iklan NN dari mula blogging awal thn lepas, earning saya stuck kat RM2.50 aje sampailah sekarang. Jadi, saya tak rasa ia membantu blog saya tetapi menambahkan pembaziran ruang aje. Jadi, saya putuskan untuk buang iklan NN dan letakkan iklan produk2 affiliate yg saya join. Sambil2 tu buat review skali utk dptkan sale. Ngeh3..

        Reply
        • oklah kalau dila pk macam tu, atleast ada juga gunanya dari buang masa je dengan nuffnang ni, better buat promosi di blog dengan affiliate. ada juga faedahnya. kalau dila nak earnings ok skit dari nuffnang, pakai je advertlets. tiap2 hari naik. 🙂

          Reply
  10. blog aku blog newbie, so tak le pakai innity lagi..gaga
    advertlets sudah la…hehe, btw selamat hari tua
    yeaa!! aku muda & kacak..ekeke

    Reply
    • haha, siut jerk. ada gak kacak tu. nak lawan ng aku jerk keje. uiks, jgn ckp cmtu bro. tak lama lg dpt la tu. advertlets pun ok gak, tp payment dia slow skit.

      Reply
    • tak juga, sejak pakai innity ni tak da la meletop earning nyer..naik pun skit2 jerk. takpa la dari tak naik lansung. hehe

      Reply
  11. hepi besday Isa nanti..semog apanjang umur dan dimurahkan rezeki selalu bro…

    nuffnang nih kena kawen ngan anak boss dia, baru dapat earning banyak….:D

    Reply
  12. Alhamdulillah
    aku pun dah lama gak guna Innity
    memang pouas hati la
    heheh btw aku nak wish awal besday ko ni yer
    Happy Birthday,Semoga Panjang Umur dan murah rezeki

    Reply
    • ko bukan combine ng nuff sekali ke? hehe, anyway thanks bro. erk, cam mana tawaran aku tuk tulis kat kotak minda? kalau ko nak pasang iklan pun boleh. aku leh remove skit iklan aku kat situ. 😛

      Reply
    • maybe servery yg aku jawab takda kena mengena dgn content aku, sbb tu susah dapat buffer. takpa la, aku pakai innity ng advert jela. jji naik gak tiap2 ari. 😛

      Reply
  13. nuffnang ni nak kena dipuji, baru nak bagi.
    cuba kalau ko tak pernah nak buat entry pasal nuffnang, sakit gak tu

    aku rasa orang yang boleh survive dgn nuffnang ni org yang suka tulis pasal nufnang hhee

    Reply
    • haha, tahu takpa. dorg nak jadikan blog kita sbgi tempat ternak advertorial dorg. sbb tu byk dorg wat contest pasal iklan2 dorg. nak dapat free advertorial la katakan. 🙂

      Reply
    • its ok zida, kalau zida nak earnings naik selalu boleh pakai advertlets. earnings base on cpm pun ada. tp nak stay ng nuff pun ok gak, js kena rajin kaik buah dari dorang la. nanti blog zida dah ok boleh apply innity plak. 🙂

      Reply

Leave a Comment