Drama Mata Ayer Dalam Slot Lagenda di TV3

Drama Mata Ayer dalam slot Lagenda di TV3? Agak lama juga saya tidak berkongsikan kisah drama-drama melayu di blog ini. Maklumlah, sudah semakin ramai pula blogger yang berlumba-lumba mengejar trafik dengan berkongsikan artikel berkenaan dengan drama melayu yang ditayangkan di kaca televisyen.

Tidak mengapalah, itu semua kelebihan dan hak masing-masing. Saya pun ingin giat kembalilah dalam berkongsikan artikel drama melayu di blog ini. Kali ini saya ingin berkongsikan sinopsis drama Mata Ayer yang sedang ditayangkan dalam slot Lagenda TV3. Jom layan.

Sinopsis Mata Ayer

Berlatarbelakangkan sebuah kampung di Perlis, penduduk kampung masih mempercayakan perubatan secara tradisional kerana pengaruh yang kuat oleh Tok Ipin (Zamarul Hisham). Mereka selalu merujuk kepada Tok Ipin sekiranya ada masalah kesihatan ataupun gangguan makhluk halus. Tok Ipin disegani dan disanjungi di kampung tersebut.. Namun, Tok Ipin mula risau apabila kampung tersebut mula dimajukan dengan penubuhan klinik desa.

Maka, Tok Ipin telah menghebahkan kisah lagenda Mata Ayer kepada seluruh kampung supaya penduduk-penduduk kampung akan terus mempercayai kebolehannya dalam mengubati mereka dengan ilmu batin. Punca mata air yang dijumpainya dikaitkan dengan lagenda Melati yang dikhabarkan ghaib ratusan tahun dahulu di sebuah kaki bukit. Roh Melati dikatakan tidak tenteram dan masih meratapi kematian keluarganya hingga kini. Air matanya telah menghasilkan satu aliran kecil. Malah air tersebut juga dikatakan sebagai ubat mujarab dan penawar bagi segala penyakit dan gangguan makhluk halus. Hanya Tok Ipin sahaja yang diamanatkan untuk mengambil air dari mata air itu untuk perubatan tradisional.

Ustaz Akhbar (Hairi Anak Wayang) mengambil keputusan untuk balik ke kampungnya di Perlis apabila ibunya, Munah semakin uzur. Kepulangannya tidak disenangi oleh Tok Ipin kerana Ustaz Akhbar mampu mencabar kredibilitinya sebagai seorang Imam yang dihormati di kampung tersebut. Tok Ipin sebenarnya mengamalkan ilmu hitam sebagai muslihatnya untuk mendapatkan kepercayaan daripada penduduk kampung tersebut.

Shidah (Sharifah Shakinah) juga pulang ke kampung halamannya kerana sering diganggu oleh sebuah mimpi pelik yang berkaitan dengan seorang wanita bernama Melati. Shidah telah kembali untuk mencari kebenaran. Shidah sering bermimpi tentang moyangnya, Melati (Ayu Raudhah) tetapi tidak mendapat sebarang jawapan daripada mimpi tersebut.

Ustaz Akhbar cuba mendekati anak muda di kampung itu untuk menggalakkan mereka pergi ke surau. Tok Ipin sering mencari kesempatan untuk menumbangkan pengaruh Ustaz Akhbar yang semakin kuat di kampung itu. Tok Ipin telah mempergunakan Tijah (Azza Elite) untuk memerangkapkan Ustaz Akhbar. Tijah yang semakin cemburu dengan hubungan mesra antara Ustaz Akhbar dan Shidah bersetuju dengan rancangan Tok Ipin.

Tunang Shidah, Ishak (Zain Saidin) yang asalnya datang untuk memujuk Shidah pulang ke bandar tertarik dengan kemujaraban mata air tersebut dan mula memasang niat untuk mengaut keuntungan daripadanya. Masing-masing mempunyai agenda sendiri. Apakah Ustaz Akhbar berjaya membongkar muslihat Tok Ipin?

Macam menarik bukan, jangan lupa menonton drama Mata Ayer dalam slot Lagenda di TV3 pada setiap hari Isnin hingga Khamis jam 4 petang. Rindu pula dekat mata ayer. 🙂

Sebarkan kepada rakan-rakan anda!

9 thoughts on “Drama Mata Ayer Dalam Slot Lagenda di TV3”

 1. zamarul dulu jadi hero…sekarang dah pegang watak bomoh dah…hahah, bila dah berusia, peranan watak pun berubah…rosyam nor je yang maintain jd hero tua..haha

  Reply
  • itulah pasal, dulu aku minat gila dengan dia. dia belakon drama memang sesuai. tapi belakon dalam filem, aku rasa kurang sesuai. tengok saja cinta balqis, memang meletop beb. haha

   Reply
  • seronok orang perlis yerk, habis duk suh aku share link download. bila tya sbb apa? sbb drama ni berlakon kat kg sy. haha, sombong ko ye wan. bila nak tgr aku ni, aku dah la tak tau ko yg mana satu.

   Reply
 2. Dari sinopsis tu ,aku dapat bayangkan betapa bestnyer cerita ni
  tapi tak berkesempatan nak tengok,hehehe maybe download je kot nanti

  Reply

Leave a Comment