Ubat Penyakit Marah

Ubat Penyakit Marah – Pernahkah anda mempunyai perasaan marah kepada seseorang atau kepada sesiapa sahaja di sekeliling anda? Boleh dikatakan semua insan di dunia ini akan mempunyai perasaan marah.

Bagaimanakah kita untuk menghidari penyakit marah ini? Adakah dengan menyimpannya di dalam hati sahaja? Jika sebelum ini saya ada kongsikan Ubat Penyakit Dengki, pada kali ini saya akan kongsikan Ubat Penyakit Marah pula.

Bukanlah sejenis ubat-ubatan yang boleh dimakan atau disuntik, Ubat Penyakit marah ini sekadar perkongsian tips atau cara menghilangkan atau meredakan perasaan marah tersebut. Jom ketahui Ubat Penyakit Marah di bawah:

Ubat Penyakit Marah

 1. Sabar dan sentiasa mengawal perasaan marah atau emosi. Biasanya kalau kita mengawal perasaan negative dalam diri kita nanti hati kita jadi beku.
 2. Usah bertangguh untuk memohon maaf kepada orang yang kita marahi. Biasanya kalau kita cepatcepat meminta maaf atau memaafkan nanti kita dijauhi daripada sifat bodoh.
 3. Insaflah diri dengan mengingati bahawa kemarahan itu ditangkan seksaan Allah s.w.t. Biasanya kalau kita tidak insaf nanti syaitan akan duduk di hati kita.
 4. Sentiasa menghindarkan diri daripada sifat benci, dengki dan dendamterhadap orang lain. Biasanya kalau kita biarkan perasaan nagetif itu bersarang dalam hati nanti syaitan akan menyukai kita untuk dijadikan teman.
 5. Selalulah memantapkan keimanan kita dengan kerap melakukan perbuatan yang baik. Biasanya kalau kita tidak melakukannya maka nanti perkara jahat mudah pula kita buat.
 6. Inglah selalu bahawa Allah s.w.t. membenci sifat marah. Biasanya kalau kita tak beringat nanti syaitan mudah membawa kita ,elakukan perkara yang dibenci oleh Allah s.w.t.
 7. Tanamkan sikap lemah lembut dan sentiasa saling hormat-menghormati dengan orang lain. Biasanya kalau kita tidak bersikap begitu nanti orang lain akan takut untuk mendekati kita.

Sumber: Gen-Q

Begitulah di antara Ubat Penyakit Marah yang perlu kita amalkan di dalam kehidupan ini di saat atau ketika timbul perasaan marah di dalam diri kita. InsyaAllah, akan hilang perasaan marah tersebut. Ubat Penyakit Marah

Sebarkan kepada rakan-rakan anda!

17 thoughts on “Ubat Penyakit Marah”

 1. Bagus tips kat atas tu. Sy kalau marah selalu amal zikir ‘ya Latif’ banyak2. Ustaz masa sekolah menengah yg ajar. Katanya bagi lembut hati ^.^

  Reply
 2. Marah biar bertempat. Pesan orang tua-tua tu. Kalau kita asik bersabar walaupun orang dah hina agama kita tu kira bacul. Tapi marah ni kalau tak terkawal akan menampakkan kebodohan kita.

  Reply

Leave a Comment