Katakan Tidak Kepada Facebook Lightbox

Perubahan demi perubahan telah dilakukan oleh Facebook, sebelum ini dengan paparan profail baru. Kemudian paparan untuk fan pages dan groups, baru-baru ini pula secara tiba-tiba keluar kotak hitam (Facebook Lightbox) apabila ingin melihat gambar.

Terkejut juga saya, pertama kali memang nampak cool. Tapi bila sudah internet yang macam siput, mampukah untuk menggunakan fungsi lightbox tersebut? Kadang-kadang, sampai hendak melepaskan komen pada gambar menjadi sukar. Baru sahaja ingin menulis komen, tiba-tiba Facebook Lightbox hilang.

Cara Install Twitter dalam Facebook

Mahu tidak mahu, kena mencuba beberapa kali. Akhirnya jalan penyelesaian perlu dicari, godek punya godek. Cari punya cari, jumpalah pembunuh sebenar Facebook Lightbox. Tetapi untuk pengguna Mozilla Firefox dan Google Chrome sahaja yang dijumpai, untuk Internet Explorer sila cari sendiri. 😛

Cara Mematikan Fungsi Facebook Lightbox

Mozilla Firefox Add-Ons
Facebook Lightbox Killer

Google Chrome Extensions
Facebook Lightbox Killer atau No Thanks, Theaterbox

Dapatkan Apple iPad 2 Percuma Sekarang Juga!

facebook lightbox
Setelah siap proses pemasangan fungsi tambahan di atas, anda bolehlah cuba buka salah satu gambar di Facebook. Lightbox akan muncul sekejap sahaja dan kemudia anda akan dibawa ke halaman gambar tersebut. Mudah bukan, sila pasang kalau rasa internet anda tidak mampu menampung fungsi Facebook Lightbox.

Facebook Lightbox Killer

Sebarkan kepada rakan-rakan anda!

51 thoughts on “Katakan Tidak Kepada Facebook Lightbox”

  1. thanks bro. lightbox ni betul2 tak best. dah la internet pun tak laju mana sekarang ni. tercari2 juga cara nak hilangkan lightbox, tak sangka terjumpa kat sini 🙂 thanks sekali lagi

    Reply
    • most welcome bro, sharing is caring rite. memang agak menyusahkan jugalah lightbox ini dikala internet perlahan. tambah pula hendak melihat gambar yang top dengan komen tu. 🙂

      Reply
  2. pada aku ok je guna facebook lighbox ni…loading gambar ade laju sket daripada dulu,kalau tak sebelum ni ade slow sket..tak taula tapi itu yang aku rasa…tapi kalau annoying sangat pakai jela add on tu..tak tau lepas ni fb nak ubah pulak.. 😉

    Reply
  3. aku pun pasang gak Isa add on tu , tq bro Isa, mmg rasa sukar sikit kalau pc/lappy slow atau tenet slow…sebelum nih aku nak view gambar pun jadi tak dak semangat lepas FB perkenal lightbox tu..skrg baru rasa best sikit..

    Reply
  4. betul tu.. benci gak bila on9 kt hostel guna wifi politeknik memang kena tunggu sampai sejam…apa rasionallnya mereka buat begitu?? nak kata privacy x…boleh jugak saya ambik gambar org lain dgn kaedah lain…

    Reply
  5. Eh bukan baru lah bro.. FB dan start test dan implement light box ni dr bulan Sept yg lepas lg? Yg bagi idea ni namanya Harsh Agarwal.

    Tapi memang mcm bro ckp, dr awal memang ramai yg tak suka pun.. sebab tu Firefox awal2 dah kluarkan addon utk ni dan 2nd update 16/2.

    Nice share..!

    Reply
    • itu aku tahu, tapi tak semua orang dapat test lightbox ni time tu. bulan lepas baru keluar utk pengguna malaysia, annoying terus. nasib baik ada add-on ni. haha, thanks. 🙂

      Reply
  6. dah la tenet aku nie slow… mood aku jadi slow jugakla.. nasib baik takda poll.. saya tak suka fb lightbox.. huhu.. kena pasang nih…

    Reply
  7. wow! aku paling tak suka natang light box ni, dah loading komen lembab, sakit je tengok. thanks bro. aku nak cuba..pasni sedialah gambar kamoo aku spam..ekeke

    Reply
  8. satu lagi cara lepas klik gambar dan kluar lightbox tu, tekan butang F5 kat keybod anda.. secara automatik ia akan hilang.. tapi setiap kali kena tekan la..

    Reply
    • amaran, cara ini akan memudaratkan penggunaan bandwidth anda. terutama kepada pengguna broadband, menekan butang F5 bermakna anda akan clear semua cookies dan cache muka tersebut. 😛

      Reply
    • kalau dari wall memang boleh buka terus. right click jerk. tp kalau tekan terus mmg keluar lightbox ni. itulah, nasib baik jumpa add-ons ni. mudah skit. 🙂

      Reply
  9. hahah fesbuk yang baru ni ramai je tak suka senanye. lagi baru lagi susah. ughhh neway, thanks for sharing. kot2 bro ada jumpa fesbuk muka lama ke, share la ye. hehhe

    Reply
    • most welcome zida, interface yang lama tu ke? itulah, tgh mencari gak ni. klu jumpa nnt, insyaAllah saya akan kongsikan di sini yer. 🙂

      Reply
  10. cun
    aku mmg x suka kotak hitam tu.mmg berat skit
    lbh suka view lama
    nak buat profile yg lama ada cara x?
    lebih suka interface profile yg lama jgk

    Reply
  11. cuma press “right-click”, then “open in a new tab”. dia tak bukak la lightbox ni. dia akan pegi straight kat page gambar tu.

    tapi lightbox okay jugak kan ? kita tak payah la leave current page. nak close pon senang jugak. tapi mungkin pada pengguna yang connection speed dia tak berapa nak best, slow la sikit kot.

    Reply
    • fungsi right click boleh guna pada gambar yang dipaparkan pada wall sahaja. tapi kalau dalam notifications akan keluar lightbox juga. itulah, bila internet slow sudah menjadi masalah untuk gunakan fungsi lightbox ini. {skema la plak}

      Reply

Leave a Comment