Final AFF Suzuki Cup – Siapa Lebih Layak?

Pertama sekali saya ingin mengucapkan tahniah buat anak buah Rajagopal yang telah melakar sebuah lagi sejarah apabila berjaya melangkah ke perlawanan akhir AFF Suzuki Cup yang bakal dilansungkan pada 26 dan 29 Disember nanti. Sejak dari awal lagi, peminat-peminat di tanah air sentiasa memberi sokongan kepada pasukan Malaysia untuk melihat kejayaan memenangi piala ini.

Apa-apa pun Malaysia dikejutkan dahulu oleh pasukan yang bakal ditentang dalam perlawanan akhir nanti, Indonesia yang membelasah pasukan Malaysia 5-1 pada pertemuan pertama di peringkat kumpulan. Bagai tiada harapan buat pasukan Malaysia selepas itu, tetapi mereka pemain-pemain Malaysia berjaya membuktikan bahawa mereka adalah antara pasukan terkuat pada edisi kali ini.

Mengorak langkah seteleh tewas kepada pasukan Indonesia dengan mengikat Thailand 0-0 dan membenam Laos 5-1 dan seterusnya layak ke separuh akhir bertemu Vietnam. Malaysia berjaya membenam Vietnam di separuh akhir dengan menang 2-0 secara agregat. Pasukan Indonesia yang bertemu Filipina di separuh akhir juga menang dengan agregat 2-0 untuk bertemu Malaysia di perlawanan akhir.

Ini merupakan sebuah sejarah apabila pasukan Malaysia dan Indonesia akan bertemu di perlawanan akhir AFF Suzuki Cup buat pertama kalinya. Jika dilihat, mungkin pasukan Indonesia mempunyai kelebihan dengan barisan pemain yang berpengalaman berbanding Malaysia yang rata-ratanya dibarisi oleh pemain muda. Apa-apa pun bola itu bulat, jadi apa jua akan berlaku di atas padang kelak.

Bagi saya sebagai rakyat Malaysia, saya tetap akan menyokong pasukan Malaysia yang disayangi. Semoga mereka berjaya membawa pulang piala ini ke tanah air kelak, saya ramalkan Malaysia menewaskan Indonesia dengan agregat 2-1. Bagaimana pula dengan anda semua? Siapa lebih layak?

Sebarkan kepada rakan-rakan anda!

17 thoughts on “Final AFF Suzuki Cup – Siapa Lebih Layak?”

  1. Pingback: Final AFF Suzuki Cup 2010 — Blog Mohd Isa
  2. Insya Allah
    pasukan Harimau Malaya ni boleh je sampai ke peringkat olimpik
    tu pun dah sampai ke tahap yang sungguh membanggakan dan sekaligus mengharumkan nama negara kita Malaysia

    Reply

Leave a Comment