Jadual Update Google Pagerank 2013

Jadual Update Google Pagerank 2013 – Agak lama juga saya meninggalkan mengenai Google Pagerank di blog ini, ada suatu masa saya rasa pagerank sudah tidak penting dalam blog ini. Mungkin kerana sudah berputus asa untuk menaikkan Google pagerank untuk blog ini.

Tetapi oleh kerana saya jarang update blog ini, saya perlu memikirkan beberapa langkah untuk terus menghidupkan blog ini iaitu menarik trafik daripada enjin carian terutama Google. Bagi yang sudah mengerti akan search engine optimization atau SEO, pasti sudah tahu mengapa Google pagerank mampu menarik trafik daripada enjin carian.

Ini merupakan salah satu teknik SEO yang pernah saya ceritakan dalam artikel SEO yang lepas-lepas, di mana laman web atau blog yang mempunyai kelebuhan dalam search engine results page atau SERP. Tetapi mungkin peratusannya tidaklah begitu tinggi, kerana algoritma carian sentiasa dikemaskini.

Jika pada awal tahun lepas saya ada kongsikan jadual update Google pagerank 2012, tahun ini juga saya akan kongsikan jadual update Google pagerank 2013 di mana kebiasaannya Google akan update sebanyak empat kali secara major atau mayor.

Google Pagerank 2013

Jadual Update Google Pagerank 2013

Berikut adalah jadual update Google pagerank bagi tahun 2013 secara mayor dan kemungkinan juga pagerank akan dikemaskini secara minor beberapa kali untuk sebilangan laman web atau blog.

 • Update Google Pagerank 1 – 28 Januari hingga 6 Februari
 • Update Google Pagerank 2 – 27 Jun hingga 7 Julai
 • Update Google Pagerank 3 – 29 September hingga 4 Oktober
 • Update Google Pagerank 4 – 24 hingga 29 Disember

Jika dilihat daripada jadual update Google pagerank 2013 adalah lebih kurang sama dengan jadual update tahun sebelumnya. Bagi yang mementingkan pagerank sesebuah blog atau laman web, mungkin jadual update ini berguna buat anda.

Bagi yang ingin mengetahui bagaimana untuk menaikkan Google pagerank bagi sesebuah blog atau laman web, jangan lupa melanggan blog saya melalui emel. InsyaAllah saya akan kongsikan dengan lebih jelas bagaimana menaikkan Google pagerank.

Jadual Update Google Pagerank 2013

Sebarkan kepada rakan-rakan anda!

39 thoughts on “Jadual Update Google Pagerank 2013”

 1. Tahniah kepada blogger2x yang dah naik rangking PR.
  Korang memang HEBAT!

  Aku nak kejar PR tak terkejar.. Lebih baik Aku fokus kepada
  Kualiti kandungan…

  Bagaimana nak tukar pelawat
  biasa kepada pelawat setia & seterusnya
  pelanggan setia.. Lebih mencabar.

  Ikhlas,

  AMIN JOHAR
  (Jurutera SEO Malaysia)
  PAKAR NIAGA

  Reply
 2. kalau dilihat dari jadwal diatas update google pagerank-nya masih satu bulan lagi, cukup lama juga
  terima kasih atas infonya 🙂

  Reply
 3. Artikel yang terbaik. Saya suka. Blog saya yang terbaru di wordpress nie tak tahu lagi pagerank ke berapa. Apapun masih berusaha untuk kejayaan.

  Reply

Leave a Comment