Kepentingan Anchor Text Dalam Backlink

Salam sejahtera dan salam 1Malaysia buat pembaca sekalian, semoga anda semua berada di dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya. Pasti ada yang ternanti-nanti dengan tips dan tutorial mengenai SEO seterusnya yang saya ingin kongsikan di sini. Terima kasih juga yang sudi melanggan Blog Mohd Isa, bagi yang belum melanggan bolehlah berbuat demikian sekarang juga.

Jika sebelum ini saya ada terangkan kepentingan backlink dalam SEO, kali ini saya akan kongsikan satu perkara penting dalam membina backlink. Iaitu kepentingan Anchor Text dalam backlink. Pada yang sudah mahir, sila beri tunjuk ajar jika terdapat salah dan silap saya di sini.

Definasi Anchor Text
Anchor Text atau Anchor Link merupakan sebuah link dalam bentuk text yang anda dapat lihat dalam sesebuah laman dan ia merujuk kepada sesuatu topik atau perkataan (keyword) yang berkaitan dan ia disasarkan kepada page tertentu. Apabila pelawat atau pembaca klik pada anchor text (hyperlink) tersebut, maka pelawat akan dibawa kepada page tersebut. Jika anchor text itu merujuk ke dalam laman yang sama, ia akan meningkatkan pageview laman tersebut.

Link yang masuk ke sebuah laman adalah faktor off-page yang penting dalam SEO. Sebuah link yang menuju ke sebuah link akan membawa dan mengandungi popularity serta reputasi bersamanya. Enjin carian boleh membaca reputasi halaman tersebut melalui anchor text yang tertera.

Bagi yang belum mengetahuinya, ini adalah contoh anatomi standard sebuah link jika kamu melihatnya melalui source code sesebuah laman:

Blog Mohd Isa

Code di atas akan menghasilkan link seperti ini: Blog Mohd Isa

a adalah sebuah ciri-ciri dari HyperText Markup Language yang bererti anchor. href adalah Hypertext REFerence yang menunjukan sebuah sasaran (target) di dunia web dan yang dinamakan sebagai anchor text adalah tulisan (Blog Mohd Isa) yang terhasil dari code di atas.

Contoh di atas menggambarkan bahawa link tersebut disasarkan (targeted) dan memberi popularity kepada https://mohdisa.com dan reputasi yang diberikan adalah “Blog Mohd Isa”.

Penggunaan Anchor Text Secara Bijak
Pada kebiasaannya, pengamal SEO akan membina backlink dengan menggunakan anchor text yang disasarkan pada kata kunci tertentu (targeted keyword). Di sinilah mereka mengekspoitasi dan membina backlink dengan lebih bijak, ini kerana mereka memastikan backlink yang dibina dengan anchor text dengan menggunakan keyword tertentu sahaja. Sebab itu jika anda perasan, domain atau sesebuah laman yang tiada kaitan dengan keyword yang anda cari boleh berada di muka pertama enjin carian.

first anchor text counts
Anchor text yang diambil kira oleh Google

Rasanya cukuplah dahulu perkongsian saya mengenai kepentingan anchor text dalam backlink, insyaAllah saya akan kongsikan pula tips dalam menggunakan anchor text untuk off-page optimization serta kesalahan umum dalam penggunaan anchor text. Untuk itu anda digalakkan melanggan (subscribe) Blog Mohd Isa untuk mendapatkan update terkini dan jangan lupa follow saya di Twitter dan Facebook.

Kredit: Integrated Internet Marketing Evangelist & Enthusiast

Sebarkan kepada rakan-rakan anda!

65 thoughts on “Kepentingan Anchor Text Dalam Backlink”

 1. Pingback: Cara Membina Link Yang Asli - Elak Google Penalties - Pondok Papan
 2. Pingback: Tips Menggunakan Anchor Text Pada Off-page Optimization — Blog Mohd Isa
 3. erm…ok..setakat ni faham cikgu…tapi cikgu..nk tnye..tak taulah ade kaitan ke tak ni..

  kalau link yg keluar dari blog kite byk sgt…ade yg kate tak bagus utk PR…betul ke?kalau betul…ade tips tak camne nk kurangkannye…

  thanks bro 😀

  Reply
  • memang betul, kalau banyak sgt link keluar daripada blog kita. mmg tak bagus untuk PR. untuk itu mudah sahaja. kurangkan link keluar yg dipaparkan di front page. then untuk satu artikel, kalau boleh jgn letak lebih dari 3 link. faham tak? hehe

   Reply
  • yurp, setiap anchor text ada effect dia. just kita kena pandai menggunakannya bila perlu dan harus diingat dengan kualiti anchor text itu sendiri. insyaAllah, aku akan update dalam masa terdekat.

   Reply
  • most welcome bro, aku tgk bro pun banyak buat backlink. anchor text penting dengan backlink yg bro buat. mesti ada kaitan dengan keyword entri. baru ada kualiti. 🙂

   teman pun nak kasi backlink banyak2 kat bro ni. hehe

   Reply
  • eh2, salah faham tu. ianya dikira, kalau kena dengan keyword dia dan link dia berbeza. bukan link yg sama.

   apa beza anchor text dengan link yang biasa kita buat dalam entri?

   soalan ni aku tak berapa faham. maksud ko?

   Reply
  • Rasanya entry yg di-justify ataupun tak, itu tak berapa penting.. sebab kalau justify, walaupun kemas, tapi masih nampak cacat kerana ada sesetengah diantara ayat akan menyebabkan ruangan space yg banyak.. lagi pun secara default, entry mmg tak di-justifykan..

   Reply
   • itulah pasal, aku pk byk kali gak nak justify ke idak. nnt aku test wat kat localhost dlu, aku pun nak renovate theme aku ni. hehe

    Reply
     • yeke, takda lah. saja nak test kemampuan bermain coding tuk skin thesis ni. nak design balik jerk. kasi kemas skit. tp wat kat local host dlu. bro dah pakai thesis 1.8 yg aku bagi ke? ke dah pakai premium? len macam je aku tgk attribution link bro. hehe

      Reply

Leave a Comment