Undian Liga Juara-Juara Eropah 2010/2011

Saingan Liga Perdana Inggeris (EPL) sudahpun memasuki minggu yang ke tiga, pasukan-pasukan seperti Manchester United, Chelsea, Liverpool, Arsenal dan lain-lain mula mencorak langkah seterusnya. Dengan Chelsea pasukan yang paling berjaya setakat ini dengan kemenangan 100%. Apa-apa pun saigan masih awal bagi menentukan siapa juara EPL pada musim ini.

Itu cerita EPL, ini mengenai Liga Juara-juara Eropah musim 2010/2011 yang bakal bermula pada 14 September 2010 ini. Pada 26 Ogos yang lalu, berlansungnya majlis undian untuk peringkat kumpulan yang diadakan di Monaco, Perancis. Berikut adalah keputusan undian di peringkat kumpulan.

UEFA Champions League 2010-2011 Draw
Juara bertahan Inter Milan diletakkan di dalam kumpulan A bersama-sama Werder Bremen, Tottenham Hotspurs dan FC Twente. Mungkin laluan yang agak mudah buat Inter Milan jika diikutkan ranking kelab-kelab Eropah.

Kumpulan B pula dihuni oleh Lyon, Benfica, Schalke dan Hapoel Tel Aviv. Agak kurang menarik, tetapi saya memilih Lyon dan Schalke untuk layak ke pusingan seterusnya. Pasukan kegemaran saya, Manchester United pula akan beraksi dalam Kumpulan C bersama-sama Valencia, Rangers dan Bursaspor.

Pasukan pilihan seterusnya, Barcelona pula diundi menduduki kumpulan D yang akan beraksi bersama-sama Panathinaikos, FC Copenhagen dan Rubin Kazan. Kumpulan E pula dihuni oleh juara Jerman, Bayern Munich dan ditemani oleh AS Roma, FC Basel dan CFR Cluj.

Bagi kumpulan F pula, diketuai oleh juara EPL musim lepas Chelsea yang akan bersaing dengan Marseille, Spartak Moscow dan MSK Zilina. Mungkin agak mudah bagi Chelsea berbanding dengan kumpulan G yang boleh dianggap kumpulan maut pada musim ini dengan dihuni oleh AC Milan, Real Madrid, Ajax dan Auxerre.

Kumpulan terakhir, kumpulan H pula diisi oleh Arsenal, Shakhtar Donetsk, SC Braga dan FK Partisan. Perlawanan akhir Liga Juara-juara Eropah musim 2010/2011 pula dijadualkan berlansung pada 28 Mei 2011. Untuk mengetahui jadual perlawanan di peringkat kumpulan, anda boleh muat turun sekarang juga. DOWNLOAD JADUAL PERLAWANAN.

Sumber: UEFA.com

Nota Champions League: Sekadar hiburan sementara memikirkan idea untuk mengarang entri wajib ke-2 Hidup Seorang Blogger.

Sebarkan kepada rakan-rakan anda!

2 thoughts on “Undian Liga Juara-Juara Eropah 2010/2011”

Leave a Comment