Plugin SEO Terbaik

Tertarik dengan hasil penulisan daripada sahabat blogger saya yang berkongsikan beberapa plugin SEO terbaik untuk WordPress. Ada yang pernah saya cuba dan ada juga yang belum pernah saya cuba tahap keberkesanan plugin tersebut terhadap SEO pada blog.

Dari sehari ke sehari, boleh dikatakan kebanyakan blogger sekarang lebih memilih WordPress sebagai platform untuk memulakan sesebuah blog. Kini WordPress juga sering dipilih untuk menjadikan platform atau tapak sesebuah website. Ini kerana dengan WordPress anda akan berasa lebih bebas dan yang paling penting sekali ianya jauh lebih mudah daripada platform yang lain.

Antara kelebihan yang terdapat pada WordPress ini sendiri adalah anda bebas untuk memasang beberapa jenis plugin tidak kira sama ada plugin percuma ataupun berbayar. Di dalam mengoptimasi kandungan sesebuah blog dalam menjadikan SEO lebih baik, beberapa plugin SEO telah dibina bagi membantu dalam proses anda menjalankan teknik SEO blog dengan lebih baik.


Plugin SEO Terbaik

Plugin SEO TerbaikTerdapat beberapa buah plugin SEO untuk WordPress yang boleh didapatkan di WordPress Plugins atau anda boleh mencarinya di Google dengan menaip ‘wordpress seo plugin’ kerana tidak semua terdapat di dalam WordPress Plugins.

Di sini saya senaraikan beberapa jenis plugin SEO terbaik yang telah dikongsikan oleh sahabat saya dalam artikelnya, Plugin SEO WordPress Terbaik. Antaranya:

Plugin SEO Terbaik

 • WordPress SEO dari Yoast
 • HeadSpace 2 SEO
 • All In One SEO Pack
 • SEO Friendly Images
 • Platinum SEO
 • Easy WP SEO
 • SEOPressor

Untuk melihat keterangan ringkas mengenai plugin SEO terbaik di atas, anda bolehlah membaca artikel sahabat saya. Ada di antara plugin SEO di atas pernah saya pakai dan sedang pakai. Selain itu juga saya menggunakan SEO Smart Links yang membantu dalam membina inbound link secara automatik berpandukan keyword dalam setiap artikel kita.

Serius saya katakan, jika sekali anda menggunakan WordPress dengan penyediaan pelbagai plugin SEO terbaik. Pasti anda akan berasa puas hati dalam proses optimasi blog anda dalam mendapatkann SERP yang terbaik di enjin carian.

Sebarkan kepada rakan-rakan anda!

68 thoughts on “Plugin SEO Terbaik”

 1. Pingback: Tips Meningkatkan Teknik SEO Blog WordPress — Blog Mohd Isa
 2. Wah, banyak jugak plugin yang terbaik yang masih tak digunakan kat blog Asyrof.

  Mesty cuba sekarang. 😉

  Reply
 3. Wow thanks gan infonya,. jangan lupa update terus blog dengan konten yg unik juga lebih cepat meningkatkan trafik blog kita.. 🙂

  Reply
 4. Pingback: Teknik Asas SEO — Blog Mohd Isa
 5. Assalamualaikum bro Mohd Isa sekarang ni saya hanya pakai plugin seo dari yoast je tapi kalau saya nak pakai dengan SEOPressor ok ke? .. saya baru je belajar guna wp ni, blog baru 4 hari..masih mencari plugin yg sesuai..mintak tunjuk ajar

  Reply
 6. Pingback: Top 10 SEO Plugins untuk Wordpress Blogger - Mesti Pasang | muazfaris
 7. Pingback: Senarai Plugin Wordpress Yang Terbaik?
 8. Thx bro.. Sekarang ni aku pakai WordPress SEO dari Yoast.. Ingat dulu ada 1 plugin je untuk SEO, rase macam WordPress SEO dari Yoast ni lebih bagus dari All in One SEO.

  Reply
  • sebenarnya banyak lagi plugin seo, wordpress seo dari yoast memang terbaik. aku ada pakai di blog aku satu lagi, pernah juga test pada blog lain. tapi tak sesuai dengan theme pula. terpaksa tukar yang lain pula.

   Reply
 9. Pingback: Tenik SEO Blog – Kepentingan Heading 1 — Blog Mohd Isa
 10. SEOpressor terbaik! Aku guna benda tu… ehhehee senang nak buat target keyword tuk satu2 entri yang kita post.. dan dia akan analisakan kita punya score keyword yang kita buat.. kalau tinggi lagi baik.. >_<

  aku paling tinggi dapat score keyword cuma 98.1% je…. huhuuh

  Reply
  • terbaiklah tu, aku tak pernah lepas lagi 90%. sebab aku tak letak h1 ng final keyword yg mcm dia minta. apa kes ntah nak letak h1 dalam artikel. haha

   Reply
 11. nak tanya jap? berapa banyak plugin ko guna dalam blog ni sekarang bro 🙂
  lagipun, seo smart link tengok ramai guna gak..berhasil tak?

  Reply
  • dalam blog ni aku pakai satu je, seo smart links. yg lain aku pernah pakai. wordpress seo aku pakai kat blog lain. seo smart links kira blh bina inbound links secara automatik. 🙂

   Reply
 12. All in one dan platinum seo yg mana lagi bagus?
  aku guna platinum..tp aku ade terbaca kat WC…all in seo lebih bagus dr platinum…

  ade nasihat? terima kasih

  Reply

Leave a Comment