Sepuluh Perkara Penting Dalam SEO

Setiap blogger pasti inginkan trafik yang tinggi dengan pelawat-pelawat unik bukan dengan cara atau kaedah blogwalking sahaja. Tapi yang pasti dengan pelawat yang datang dari enjin carian seperti Google dan Yahoo! Oleh yang demikian, blogger harus mahir dalam ilmu SEO.

Oleh yang demikian, hidup seorang blogger perlu mendalami apa itu SEO. Mengenalpasti keywords yang digunakan agar mudah untuk agen carian mengindeks setiap entri untuk dipaparkan di enjin carian. Berikut adalah 10 perkara penting dalam SEO untuk anda ketahui dan diamalkan.

  1. Pemilihan Tag Unik
    Pertama, anda perlu menggunakan tag yang unik untuk setiap artikel yang anda paparkan dan perlu berkaitan dengan kandungan artikel tersebut. Pastikan tag-tag tersebut dihasilkan secara automatik oleh sistem blog anda supaya perbezaan yang ketara antara satu artikel dengan artikel yang lain bagi meningkatkan “ranking” atau pangkat satu-satu artikel secara total.
  2. Kandungan Kaya Dengan Kata Kunci
    Kandungan laman web dan artikel yang paparkan seharusnya kaya dengan kata kunci (keywords) dan setiap penulisan dirancang dan dibina secara lebih teratur dan senang dibaca. Sebagai tambahan, gunakan “point” atau sistem penomboran, tekankan kata kunci penting dan juga penggunaan “heading” bagi memudahkan proses mengindeks oleh agen carian.
  3. Lokasi Menu Navigasi Utama
    Adalah lebih baik dan disarankan supaya meletakkan menu utama (pautan yang paling besar) pada bahagian atas laman web anda supaya memudahkan pengguna melayarinya. Sekiranya laman web anda mempunyai kedalaman pautan yang tersangat banyak, pastikan ia dilengkapkan dengan kemudahan “Site Map” atau “RSS” bagi mempercepatkan proses pengindeksan.
  4. Lakukan Proses Kemaskini Dengan Lebih Kerap
    Kemas kini blog anda setiap masa bagi membolehkan blog sentiasa kelihatan baru dan penuh dengan maklumat terkini. Perkara ini lebih mudah dilakukan dengan menggunakan Sistem Pengurusan Kandungan seperti Drupal, Joomla atau WordPress. Artikel-artikel terbaru yang dimuatkan akan menambahkan bilangan kata kunci dalam keseluruhan blog sekaligus meningkatkan fungsi carian oleh pengguna.
  5. Optimumkan Penggunaan Kata Kunci
    Elakkan dari menggunakan tag-tag atau kata kunci yang sama pada setiap artikel anda kerana ia akan merendahkan nilai satu-satu kata kunci tersebut. Ia juga menyusahkan agen carian menetapkan kata kunci tersebut untuk artikel tertentu.
  6. Berhati-hati Dengan Penggunaan Flash
    Penggunaan “Flash” untuk sebarang iklan dan multimedia mencantikkan blog. Tetapi perlu ingat yang “Flash” tidak membantu dalam menaikkan “ranking” blog anda.
  7. Bersih dan Ringkas
    Jadikan paparan blog anda sebersih dan seringkas yang boleh. Ini menyenangkan agen carian merantau secara menyeluruh. Lebih bagus sekiranya anda mengguna “Cascading Style Sheet” atau CSS untuk menaikkan mood blog dan pastikan CSS luaran digunakan (external).
  8. Atribut Bantuan ALT Pada Gambar
    Oleh kerana agen carian tidak dapat membaca gambar (images ), pastikan setiap elemen gambar dilengkapkan dengan atribut ALT.
  9. Sediakan Ruangan Peta Laman
    Sekiranya anda mempunyai pautan berbilang dan banyak, pastikan ia dimasukkan dalam kategori utama agar memudahkan agen carian mengakses ke semua pautan tersebut sekali gus.
  10. Amalkan Penulisan Alamat URL Penuh
    Apabila menamakan satu pautan, pastikan alamat penuh digunakan seperti “http://www.contohlaman.com/contoh-laman.html” dan bukan hanya menumpukan pada nama fail sahaja.

Selain perkara di atas, teknik backlinks juga dapat membantu meningkatkan trafik dan ranking blog anda. Backlinks adalah link anda yang dipaparkan di laman atau blog orang lain. Jika banyak link anda yang dipaparkan di laman atau blog orang lain, semakin meningkatlah link popularity blog anda.

Nota SEO: Jangan lupa untuk melanggan Blog Mohd Isa untuk mengetahui ilmu SEO selanjutnya dengan memasukkan Email anda di ruangan sidebar. Nantikan entri seterusnya mengenai tips meningkatkan link popularity blog.

Kredit: Kripkorn Studios

Sebarkan kepada rakan-rakan anda!

81 thoughts on “Sepuluh Perkara Penting Dalam SEO”

    • kalau guna hosting dan domain sendiri, mestilah wordpress. kalau blogspot kena rajin dapatkan backlinks la. template plak kena customize kasi mesra seo.

      Reply
    • sama-sama, daus. cuba ajar aku plak, cam mana nak compress blogspot bagi laju. klu wp pakai plugin, bs pakai apa plak?

      Reply
  1. Pingback: 10 Kesalahan Dalam SEO — Blog Mohd Isa
  2. Pingback: Top 25 Blog SEO — Blog Mohd Isa
  3. Pingback: Bunga Sepuluh Kali Ditiduri Ayah Kandung – Tribunnews
  4. Pingback: Tips Meningkatkan Link Popularity — HIDUP SEORANG BLOGGER
  5. Pingback: Kaki Komplen Malaya » Sepuluh Perkara Penting Dalam SEO
  6. masih dalam kebingungan.kah2.. seo o seo..yang aku tau, nakkan dptkan no1 di gugel, PR mesti tinggi. dan blog tu mesti kena banyak update.

    Reply
    • aku pun kurang pasti sebenarnya, nanti aku semak balik kat forum…aku pun tengah belajar lagi ni. tapi apa yang aku faham, url yang hedak dinyatakan di dalam entri hendaklah penuh jika hendak nyatakan url dalam penulisanlah…tapi better pakai anchor text. 🙂

      Reply
    • boleh ja, aku pun dalam proses belajar lagi ni. kalau aku dah superb bolehlah jawab direct. kalau tak boleh tu, aku tak superb lagi la jawabnya. haha

      Reply
  7. Pingback: JomBuzz.com
  8. Pingback: pligg.com
  9. Pingback: myebuzz.net
  10. Pingback: IMCurtain.com
  11. Pingback: Tweets that mention Sepuluh Perkara Penting Dalam SEO -- Topsy.com

Leave a Comment